Biolandbouw

Wij leveren onze biomelk aan de boerencoöperatie biomilk.be

Beter produceren in plaats van méér produceren

Aandacht voor dieren met top gezondheid in plaats van topproductie

Niet meer spuiten of kunstmest strooien, onafhankelijkheid van de grote agro-industrieën

Klaver als motor voor de biologische melkproductie

lokale eiwitteelten in plaats van overzeese, dikwijls ggo- sojaproducten

Voor de melkveehouderij gebeurt omschakelen in enkele stappen: een kort overzicht

  • April 2016: Het begint hier.
    Eerst gaan onze gronden ‘in omschakeling’. We kiezen voor mengteelten met vlinderbloemigen. Voor de weides betekent dat inzaaien van klaver of herzaaien met gras én klaver.
    De gewenste soorten zijn Engels raaigras, zachtbladig rietzwenkgras, Timothee, Beemdlangbloem, Witte en Rode Klaver.
    Daarnaast zaaien we op het akkerland een ideaal mengsel van granen en peulvruchten uit. Het wordt geoogst met een hakselaar en ingekuild, het dient als voeder voor de dieren, we noemen het GPS (gehele plant silage).
    We streven naar een mengsel met een ideale samenstelling van energie, eiwit, structuur en smakelijkheid. Het mengsel bevat meestal triticale, tarwe of gerst en erwten en veldbonen.
  • April 2017: omschakelen van de dierlijke productie
    Vanaf hier gaan we onze dieren aanmelden aan de controleinstantie, vanaf nu mogen we de dieren voederen met 20% omschakelingsvoeder van het eerste omschakelingsjaar (de restjes van het winterrantsoen) en 80% van het tweede omschakelingsjaar (dat is biologisch geteelde grasklaver om te begrazen en maaien) Verder gelden strenge normen voor ligruimte en beweiden. Het gebruik van geneesmiddelen beperkt zich tot uitzonderlijke (levensbedreigende) gevallen en er mag van behandelde dieren zeer lang geen melk of vlees in de voedselketen terecht komen.
  • Oktober 2017: Dieren die 6 maanden in omschakeling zijn mogen vanaf nu biologische melk produceren.
  • We zijn trotse leden van de boerencoöperatie Biomilk.BE, waar we samen met collega’s onze melk kunnen leveren aan excellente klanten die heel mooie bio-zuivelproducten maken: www.biomilk.be

Rundsvlees

  • 2019 : Voor biologisch vlees was het nog even wachten, want daarvoor moesten een dier 3/4de van zijn leven biologisch gevoederd worden.
  • Zelf vleespakketten verkopen op de hoeve: We hebben per rund steeds 24 gezinnen nodig die mee willen doen om een vleespakket te bestellen. Om dit samen met de gezinnen te kunnen verwezenlijken is steeds een steeds uitdaging!